"Aktaion Apartments"
Αθανάσιος Μπακάλης
Λεπτοκαρυά, Πιερία

Tel.: 23520.32.079
Mob.: 6972.147.679


ΜΗ.ΤΕ.: 0936K123K0508500 0936K123K0506300

Ενημερωθείτε από τον χάρτη για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε καθώς και για τα ενδιαφέροντα σημεία στην περιοχή
Χάρτης πρόσβασηςΛεπτοκαρυάΑξιοθέατα & Σημεία Ενδιαφέροντος
Στην παραλία της Λεπτοκαρυάς, οι επισκέπτες θα συναντήσουν όμορφες και καθαρές παραλίες για να απολαύσουν το μπάνιο τους καθώς και τον κεντρικό παραλιακό δρόμο που σφύζει από μαγαζιά με τουριστικά είδη και τοπικά προϊόντα.
Όποιος περπατήσει κατά μήκος της ακτής θα δει τις εικόνες να εναλλάσσονται με τρόπο μαγευτικό, καθώς το τοπίο προσφέρει τον ασύγκριτο συνδυασμό του βουνού με τη θάλασσα που προσδίδει μια ιδιαίτερη γαλήνη και ηρεμία, ενώ προχωρώντας προς το κέντρο του χωριού δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου την οποία αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Αξιοπρόσεκτο γεγονός αποτελεί και η ύπαρξη σιδηροδρομικού σταθμού σε κεντρικό σημείο του χωριού που προσφέρει άμεση πρόσβαση σ’ αυτό. Παράλληλα με τις διακοπές σας στην Λεπτοκαρυά μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλα αξιοσημείωτα μέρη όπως, το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, ο οικισμός του Παλιού Παντελεήμονα, το αρχαίο θέατρο του Δίου, την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, την Ιερά Μονή των Κανάλων.


Αρχαιολογικός Χώρος ΔίονΔίον
Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, σε μια περιοχή που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της στενής διάβασης από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία, δεσπόζει το Δίον. Στα νότια της πόλης του Δίου, έξω από τα όριά της και στα δυτικά του ιερού της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή (221-179 π.Χ.). Το όνομά του αποδίδεται στο Δία. Ο Δίας ήταν και προστάτης θεός του Δίου.
Η ακμή της αρχαίας πόλης του Δίου αρχίζει τον 5ο αι. π.Χ. όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Αρχέλαος, που θεωρώντας το Δίον ως ιερή πόλη, συνδεδεμένη με τη μυθολογία του Ολύμπου, τη διάλεξε και την έκανε πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στη Μακεδονία, αντίστοιχο με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Οι ανασκαφές που έγιναν τα ύστερα χρόνια, έφεραν στο φως αγάλματα, αγγεία, επιγραφές κυρίως της ρωμαϊκής εποχής. Στον Αρχαιολογικό χώρο μπορεί να θαυμάσει κανείς ερείπια της αρχαίας πόλης με σπίτια, ναούς, υδραγωγεία και το αρχαίο θέατρο του Δίον, όπου το καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις. Σημαντικά ευρήματα τα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίον.
Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Βόρειας Ελλάδος και διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε σημεία ιδιαίτερης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τον τόπο. Οι κεντρικές εκδηλώσεις γίνονται στο θέατρο του Δίου, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στο κάστρο του Πλαταμώνα, στο προαύλιο της Παναγίας Κονταριώτισσας και στην αυλή του κέντρου Μεσογειακού Ψηφιδωτού στο χωριό Δίον.


Μονή Αγίου Διονυσίου εν ΟλύμπωΜονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω
Είναι η σημαντικότερη ίσως Μονή στο νομό Πιερίας και υπάγεται στην ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα. Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει. οχυρή, ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χλμ. από το Λιτόχωρο. Η Παλιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον Τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Σήμερα αναπτύσσει πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου, που είναι και η μέρα μνήμης του Αγίου Διονυσίου.
Αρχαία Λείβηθρα
Τα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας.
Βρίσκονταν στα νοτιοανατολικά του Ολύμπου και από τις ανασκαφές έχουν έρθει στο φως ερείπια από αρχαίες εγκαταστάσεις. Το τοπίο διαθέτει τεράστια φυσική ομορφιά.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις στο μέρος αυτό έχει ταφεί ο Ορφέας.
Η πόλη αυτή σύμφωνα με τον Παυσανία καταστράφηκε από μια τεράστια πλημμύρα, που στο πέρασμα της παρέσυρε τείχη, ναούς, κτίρια και σπίτια.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Λειβήθρων περιλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές.


Παλαιός Παντελεήμονας
Στη σκιά του βουνού των θεών είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές.
Στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο στις ακτές της νότιας Πιερίας.


Ολυμπος, τα μυστικά του βουνού των θεών
Το θεϊκό βουνό, η κατοικία των δώδεκα θεών, το ψηλότερο της Ελλάδος με την κορυφή του Μύτικα να αγγίζει τα 2917 μέτρα.
Ένα οδοιπορικό με δάση απ’ όπου περνάει το φως του ήλιου, πανέμορφα χωριά, αξιόλογους ξενώνες, καταπληκτικό φαγητό, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες…


Μονή Κανάλων
Βρίσκεται ανατολικά της Καρυάς και οφείλει την ονομασία της στους τέσσερις χειμάρρους (κανάλια) που πηγάζουν κοντά στο Μοναστήρι και σχηματίζουν το ρέμα Ζιλιάνα. Περίφημες είναι οι αγιογραφίες που διαθέτει. Ακμασε τον 17ο αιώνα και το μοναστήρι γιορτάζει στις 8/9 όπου κατακλύζεται από επισκέπτες.


Το κάστρο του Πλαταμώνα
Είναι κάστρο-πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου (10 αι. μ.Χ.) και είναι κτισμένο νοτιοανατολικά του Ολύμπου σε θέση στρατηγική που ελέγχει το δρόμο Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Νότιας Ελλάδας. Ο Πύργος του δεσπόζει πάνω στην εθνική οδό, είναι ένα επιβλητικό-μεσαιωνικό φρούριο. Αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νομού Πιερίας και σήμα κατατεθέν του νομού.
Κατά τα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια, η ιστορία του Πλαταμώνα ταυτίστηκε με το περίφημο ενετικό κάστρο του. Η φωταγώγηση του κάστρου τη νύχτα προσθέτει σε αίγλη.
Πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστσης του μνημείου.
osmrtnice smrtovnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški osmrtnice grude smrtovnice bihac smrtovnice srebrenik smrtovnice jablanica smrtovnice bihac

Hosted and Designed by HotelsLine.gr
Copyright © 2012 Hotelsline.gr. All Rights Reserved.